Absinth je tvrdý alkohol, který má bezbarvou nebo zelenou barvu. Vyrábí se z pelyňku, fenyklu a anýzu. Typická pro něj velmi silná a hořká chuť. Pro svou intenzivní chuť se často míchá do jiných nápojů a tvoří se z něj skvělé koktejly.
Koktejly s absintem mohou chutnat skutečně skvěle. Pojďme se podívat na ty nejlepší.
Blackthorn
Tento koktejl má již označení vintage, jelikož má dlouholetou tradici. Můžeme na něj narazit ve dvou verzích, zatímco v první najdeme irskou whisky, v druhé zase gin. V tradiční verzi s whisky najdeme právě kromě zmíněného nápoje i absintu a suchý vermut. Ingredience se promíchají společně s ledem a naplní se do sklenice, v které je rovněž led. Zdobí se kolečkem citrónu.
B-55
Tento americký koktejl je takzvaný „shooter“ a podává se v panákové skleničce bez jakýchkoliv dalších ozdob. Skládá se ze tří ingrediencí, a sice likéru s kávovou příchutí, Baileys a absintu. Jednotlivé nápoje se nalijí na sebe tak, že vytvoří tři pravidelné vrstvy, nejprve kávový likér, poté Baileys a nakonec absint.
Tuxedo
Tento koktejl je dlouholetá americká klasika. Vyrábí se z kombinace ginu, vermutu, likéru z třešní maraskino, absintu, pomerančového bitteru a citrónu. Všechny ingredience se rozmixují společně s ledem a poté přes cedítko do koktejlové skleničky. Na ozdobu se přidává kolečko citrónu a do nápoje se může vhodit i koktejlová třešeň. Tento nápoj je i po více jak sto letech od svého vzniku velmi oblíbený.
Moloko Plus
Tento koktejl je tak trochu netradiční, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Možná ho znáte z knihy Mechanický pomeranč, kde byl poprvé zmíněn. Byl upraven a v moderní podobě se běžně podává v barech. Skládá se z absintu, anýzového likéru, smetanového likéru Baileys, mléka a ještě k tomu cukru. Ingredience se podávají společně s ledem a po prošejkování jsou nality do vysoké sklenice.
Pro míchání takových koktejlů potřebujete, aby byly jednotlivé složky kvalitní. K tomu vám pomůže třeba absinthe Lihovarek.cz.